Keresés

Termékeink

Hasznos információk

Süngomba


A Kínai Süngomba (Hericium erinaceus) vagy más nevén Oroszlánsörény gomba a keleti gyógyászok körében már évszázadok óta megbecsült gyógygomba. A legenda szerint, akik rendszeresen fogyasztják az kínai süngombát, azok acélidegzetűek lesznek és memóriájuk szinte tökéletessé válik. A Süngomba idegrendszerre gyakorolt kifejezett hatását annak köszönheti, hogy stimulálni képes az idegsejtek növekedési faktorát, a Neuron Growth Factor-t (NGF). Az NGF pedig főszerepet játszik az idegsejtek, a központi- és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában, ezért is hozható közvetlen összefüggésbe az NGF szint csökkenése a korai Alzheimer kórralés az elbutulással.

Milyen igazolt idegrendszeri hatásai vannak a Süngomba rendszeres fogyasztásának?

Süngomba és a daganatok?

Süngomba és a Nők?

Helicobacter és a Süngomba?2018-07-24 11:31

Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?


Gyapjas tintagomba (másik ismert nevén Petrencegomba, latin neve Coprinus comatus) az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében, talán nem is véletlenül. De nézzük sorban, hogy miért is éri meg a XXI. század emberének ezt a gombát rendszeresen fogyasztani! Rengeteg hasznos anyag található a Gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak egészséges lehet mindenki számára. Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a Gyapjas tintagomba?2018-07-04 16:00

Amit a polifenolokról tudni érdemes:

Gary Williamson, a Leeds-i Egyetem munkatársa kutatásaiban átfogó adatokkal támasztotta alá, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek
kockázatát.

2016-05-25 17:01

Hírarchívum...

Megosztás

A Ganoderma lucidum pozitív hatásai:

MODERN KORI kutatásokkal igazolták a Ganoderma lucidum pozitív hatásait:

 

 • Szív- és érrendszeri hatás:

  vérnyomást, koleszterinszintet, vércukorszint csökkentő hatás: (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21801467)

  Magyar fordítás:

  Br J Nutr. 2012 Apr;107(7):1017-27. doi: 10.1017/S0007114511003795. Epub 2011 Aug 1.

  Tanulmány a pecsétviaszgomba (Lingzhi) potenciális szívvédő hatásáról: ellenőrzött emberi beavatkozási vizsgálat eredményei.

  Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a Lingzhi-nek (Ganoderma lucidum/pecsétviaszgomba) antioxidáns hatása van és vélhetően jótékony hatása van a vérnyomásra, plazma lipidekre és glükózra, azonban ezek nem lettek megerősítve enyhén magas vérnyomású vagy hyperlipidaemiás alanyoknál. A jelen tanulmány célja a terápiára adott szív- és érrendszeri, anyagcsere, antioxidáns és immunmoduláns válaszok értékelése a Lingzhi-t fogyasztó borderline vérnyomású és/vagy koleszterin szintű betegeknél, kontrollált keresztezett vizsgálatban. Összesen 26 beteg kapott 1·44 g Lingzhi-t naponta, vagy ennek megfelelő placebót 12 héten át kettős vak, keresztezett tanulmány keretein belül, placebó kontrollált run-in és cross-over periódusokkal. A periódusokat követően a testsúly, vérnyomás, metabolikus paraméterek, vizelet katekolaminok és kortizol, antioxidáns hatás és limfocita alcsoportok kerültek mérésre. A Lingzhi-t jól tolerálták és a 23 értékelhető alany adata nem mutatott változást a BMI-ben, illetve vérnyomásban a Lingzhi-vel vagy placebóval történő kezelés során. A plazma inzulin és homeosztázis modell értékelés – inzulin rezisztencia alacsonyabb volt a Lingzi kezelést követően, mint a placebó kezelést követően. Csökkent a TAG és a HDL- koleszterin nőtt a Lingzhi kezeléssel, azonban a placebóval nem, az első kezelési periódusban. Azonban jelentős átviteli hatások akadályozták e paraméterek teljes elemzését. A vizelet katekolaminok és a kortizol, a plazma antioxidáns státusz és a vér limfocita alcsoportok nem mutattak jelentős különbséget a kezelések során.

  Az eredmények azt mutatják, hogy a Lingzhi-nek enyhe antidiabetikus hatása lehet és potenciálisan javíthatja a cukorbetegséggel összefüggő dyslipidémiát, ahogy azt néhány állati vizsgálatban korábban láthattuk.

  További vizsgálatok lefolytatása kívánatos a hiperglikémiás betegek körében.

  PMID:21801467[PubMed – index MEDLINE]


 • Idegrendszerre kifejtett hatás:

  alvást támogató, szorongást oldó, koncentrációs képességet segítő (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15857210)

  Magyar fordítás:

  J MedFood.
  2005 Spring;8(1):53-8.

  A pecsétviaszgomba poliszacharid kivonatának randomizált, kettős vak és placebó kontrollált vizsgálata ideggyengeség kapcsán.

  A pecsétviaszgomba széles körben használt számos betegség, beleértve a daganatos megbetegedések, cukorbetegség és ideggyengeség kezelésére az ázsiai országokban. Ennek a randomizált, kettős vak, placebó kontrollált párhuzamos vizsgálatnak a célja G.lucidum poliszacharid kivonat (Ganopoly) hatásosságának, biztonságosságának vizsgálata volt az ideggyengeségben szenvedő kínai betegek körében. Az ICD10 (betegségek nemzetközi osztályozása) diagnózis kritériumai alapján 132 ideggyengeségben szenvedő beteg vett részt ebben a vizsgálatban. A betegektől írásbeli beleegyezést kértünk be és a vizsgálat a helyes klinikai gyakorlat irányelvei alapján lett lefolytatva. A betegek randomizálva kaptak Ganopoly-t, vagy placebót, naponta háromszor 1800 mg-ot szájon át beszedve, 8 héten át. A hatékonysági értékelés a klinikai összbenyomás (CGI) súlyossági skála által mutatott javulásból, valamint a vizuális analóg skála által mutatott fáradtságból és jóllétből áll. A 123, két csoportba osztott értékelhető betegnél a vizsgálat végén a 8 héten át tartó Ganopoly kezelés eredménye jelentősen alacsonyabb eredményt mutat 8. hetet követően a CGI súlyossági pontszámban és a fáradtság érzésében, az alapértéket nézve 15,5%-os és 28,3%-os viszonylagos csökkenéssel, míg a placebó csoportnál a csökkenés 4,9% és 20,1% volt. Az 56. napi eredmény a jólét szempontjából az alapértékről 38,7%-ra nőtt a Ganopoly csoportban, a placebó csoport 29,7%-ra történő emelkedésével szemben. Az öt lehetséges kimenetel megoszlása a nagyon nagy javulástól a minimálisan rosszabbig jelentősen különbözött a Ganapoly illetve placebó kezelést követően (X (2) = 10,55; df = 4; P = ,0322). A Ganopoly csoportban minimálisnál nagyobb mértékben javult értékelés született 51,6%-nál (62-ből 32), míg a placebó csoportnál ehhez képest 24,6% (61-ből 15) volt az érték (X (2) = 9.51; df = 1; P = .002). A vizsgálatban szereplő betegek a Ganapoly-t jól tolerálták. Ezek az eredmények azt mutatták, hogy a placebóhoz képest a Ganopoly jelentősen jobbnak bizonyult az ideggyengeség tüneteinek klinikai javulását tekintve.

  PMID:15857210[PubMed - index MEDLINE]

 • Antimikrobás hatás:

  (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24845570)

  Magyar fordítás:

  BiochemBiophys Res Commun.
  2014 Jul 4;449(3):307-12. doi: 10.1016/j.bbrc.2014.05.019. Epub 2014 May 15.

  Két pecsétviaszgomba triterpenoid vírusölő hatása az Enterovírus-71 okozta fertőzéssel szemben.

  Az Enterovírus-71 (EV-71) a kéz-, láb-és szájbetegség (HFMD), valamint végzetes idegrendszeri és szisztémás szövődmények fő okozója gyermekeknél.  Azonban ennek a vírusos fertőzésnek a kezelésére, valamint megelőzésére jelenleg nem áll rendelkezésre klinikailag engedélyezett gyógyszer. Mi, a két pecsétviaszgomba triterpenoid (VLT-k) vírusölő aktivitását értékeltük, - a Lanosta-7,9(11), 24 -trién-3-on,15;26-dihydroxi (GLTA) és Ganoderic sav Y (GLTB)- , az EV-71 vírussal szemben. Az eredmények azt mutatják, hogy a két természetes keverék jelentős anti-EV-71 aktivitást mutat citotoxicitás nélkül az emberi harántcsíkolt izom (RD)  sejtekben, ennek értékelése 3-(4,5-dimetil-tiazol-2-il)-2,5-difenil-bromid (MTT), sejt proliferációs hajlamnál. A két keverék EV-71vírussal szemben kifejtett hatásának mechanizmusát tovább pontosították három cselekvési mód által ribovirin használatával, mely egy szokványos vírusölő gyógyszer, egy pozitív kontroll. Az eredmények azt mutatták, hogy a GLTA és GLTB megelőzi az EV-71 fertőzést azáltal, hogy a virális részecskével kölcsönhatásba lépve megakadályozza a fertőzés adszorpcióját a sejtekhez. Mindemellett a kölcsönhatást az EV-71 virion és a keverékek között a számítógépes molekuláris dokkolás segítette elő, mely azt mutatta, hogy a GLTA és GLTB a virális kapszid proteinhez a hidrofób zsebnél (F site) kötődhet és ezért jelentősen gátolhatja az EV-71 kicsomagolódását. Ezen felül bemutattuk, hogy a GLTA és GLTB jelentősen gátolja az EV-71 RNS-vírusának replikációját azáltal, hogy meggátolja az EV-71 kicsomagolódását. Ezért a GLTA és GLTB olyan két potenciális terápiás szert testesíthet meg, mely kontrollálhatja és megelőzheti az EV-71 fertőzést.

  Szerzői jog © 2014 Elsevier Inc. Minden jog fenntartva.

  PMID:24845570[PubMed – index MEDLINE]


GanoReMix főbb hatóanyagai: