Gary Williamson
A funkcionális élelmiszerek professzora
Kutatási szakasz: FoodChemistry and
Biochemistry (Élelmiszer-kémia és
biokémia)
Kutatási terület
Gary Williamson, eredeti szakmáját tekintve biokémikus és enzimológus, a Funkcionális élelmiszerek professzora, a Scool of Food Science and Nutrition-nél, melyhez 2007-ben csatlakozott. Gary korábban a Nestlé kutatóközpontnál (Svájc) volt a Nutrient Bioavailability Group vezetőjeként, egészen 2002 márciusától. Azt megelőzően csoportvezető volt a BBSRC Élelmiszer Kutatási Intézetnél (IFR) Norwich városában (UK), ahol 15 évig dolgozott. A csoport a biokémia, kémia és sejt/molekuláris biológia területén tevékenykedik, az alábbi kutatási területeken:
Gary több, mint 360 referált tudományos kiadványt és könyv fejezetet publikált és az agrártudomány sokat idézett ISI szerzője (h-index 71).A Királyi Kémiai Társaság (Royal Society for Chemistry, FRSD) tagja, korábban a Királyi Kémiai Társaság folyóirat, az„Élelmiszer és funkció” főszerkesztője volt, valamint a „IV. nemzetközi konferencia a polifenolokról és az egészségről” szervezője és elnöke volt, mely 2009 decemberében került megrendezésre.
Széleskörű tudományos tapasztalattal rendelkezik, beleértve 160 kutatási szemináriumi meghívást nemzetközi tudományos konferenciákra és kutatási központokba/egyetemekre, ellátta 45 PhD hallgató munkájának felügyeletét, valamint javarészt PI-ként részt vett több, mint 25 intervenciós vizsgálatban, melyet önkéntesekkel, betegekkel folytattak le. Számos multinacionális projektet koordinált a fitokémiával, valamint egészséggel kapcsolatban, valamint egy PhD hallgatók részére Európa szerte megvalósított képzési program igazgatójaként fitokemikáliákkal is foglalkozott az IFR-nél. Míg a Nestlé Kutatási Központnál dolgozott- Lausanne, Svájc (2002-2007)- feladata volt a táplálék biohasznosulásával kapcsolatos kutatás vezetése is. Kutatását külön is elismerte a nagynevű Európai Kutatási Központ a számára nyújtott hosszú távú támogatással (POLYTRUE?), mely 2013-ban vette kezdetét. Az elmúlt 12 év tudományos felfedezései nagy előrelépéseket foglalnak magukba az étrendi polifenol biohasznosulás terén, beleértve a metabolitok struktúráját, a metabolikus útvonalukat és biológiai aktivitásukat, majd újabban vizsgálta a cukorra és energia metabolizmusra gyakorolt hatásukat is. Kutatása technikák széles választékát sorakoztatja fel beleértve a kromatográfiát és tömegspektrometriát, sejt modelleket, humán vizsgálatokat, enzim vizsgálatokat, kémiai és enzimatikus szintézist, génexpressziót valamint biomarker mérést.
(Williamson professzor partnere az EU 7. keretelv projektjének, a BACCHUS projektnek – Bioaktív élelmiszereknek a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása)