Keresés

Termékeink

Hasznos információk

Süngomba


A Kínai Süngomba (Hericium erinaceus) vagy más nevén Oroszlánsörény gomba a keleti gyógyászok körében már évszázadok óta megbecsült gyógygomba. A legenda szerint, akik rendszeresen fogyasztják az kínai süngombát, azok acélidegzetűek lesznek és memóriájuk szinte tökéletessé válik. A Süngomba idegrendszerre gyakorolt kifejezett hatását annak köszönheti, hogy stimulálni képes az idegsejtek növekedési faktorát, a Neuron Growth Factor-t (NGF). Az NGF pedig főszerepet játszik az idegsejtek, a központi- és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában, ezért is hozható közvetlen összefüggésbe az NGF szint csökkenése a korai Alzheimer kórralés az elbutulással.

Milyen igazolt idegrendszeri hatásai vannak a Süngomba rendszeres fogyasztásának?

Süngomba és a daganatok?

Süngomba és a Nők?

Helicobacter és a Süngomba?



2018-07-24 11:31

Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?


Gyapjas tintagomba (másik ismert nevén Petrencegomba, latin neve Coprinus comatus) az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében, talán nem is véletlenül. De nézzük sorban, hogy miért is éri meg a XXI. század emberének ezt a gombát rendszeresen fogyasztani! Rengeteg hasznos anyag található a Gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak egészséges lehet mindenki számára. Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a Gyapjas tintagomba?



2018-07-04 16:00

Amit a polifenolokról tudni érdemes:

Gary Williamson, a Leeds-i Egyetem munkatársa kutatásaiban átfogó adatokkal támasztotta alá, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek
kockázatát.

2016-05-25 17:01

Hírarchívum...

Megosztás

A fülöpjakabi Shiitake-por analitikai adatai.


Fülöpjakabi Bio Shiitake gomba őrlemény-minta analitikai adatai

 

A 2015. március 26-án küldött bio Shiitake őrlemény analitikai vizsgálata

 

Paraméter                           Mérési eredmény

 

Nedvesség                             5,8±0,2%                              

Fehérje                                  10,2±0,4%                            

Zsír                                        1,7±0,2%

(ebből linolsav (18:2): 71%, palmitinsav: 19%)

 

Teljes szénhidrát                  62,4±2,0%                            

Növényi rost (nem oldódó)            33,4±5,0%

Növényi rost (oldható)        10,1±3,0%

Hamu                                     5,8±0,5%                              

Béta-glükán                           80,3±0,5%                            

(az oldható rost %-ban)                 

Kitin                                       5,4±0,5%

 

Szénhidrát-profil

            mannitol                    1,2%                          

            arabinóz                    0,9%                          

                       

Karotenoidok

            Béta-karotin              84,2±5ppm                          

           

Polifenolok                            1067,2±40ppm                    

Folin-Ciocalteu szerinti

össz-polifenol                                   8962±70mgGAE/100g       

ORAC antioxidáns

aktivitás                                 14620±50 mMTE/100g                 

 

Vitaminok

            B1                               1,1±0,2mg/100g                             

            B2                               1,7±0,2mg/100g                  

            B3                               20,3±5mg/100g                              

            B5                               16,2±4mg/100g                              

            B6                               0,9±0,3mg/100g                              

            B9                               0,2±0,1mg/100g

            B12                             1,1±0,2mg/100g      

            C                                 3,2±0,2ppm                          

            D2                              9,7±0,2ppm                          

 

Kolin                                      1050±60ppm                       

Eritadenin                             109,7±4mg/100g                

 

Elemek

            Kalcium (Ca)             32,5±2mg/100g                              

            Foszfor (P)                308,7±6mg/100g                            

            Nátrium (Na)            25,9±3mg/100g      

            Kálium (K)                 1589,1±10mg/100g           

            Vas (Fe)                     7,7±0,3mg/100g                              

            Magnézium (Mg)      216,3±10mg/100g              

            Cink (Zn)                   15,3±3mg/100g                              

            Réz (Cu)                     0,82±0,1mg/100g                           

            Mangán (Mn)                        0,70±0,1mg/100g                           

            Szelén (Se)                41,2±3ug/100g                               

            Kén (S)                       7,4±0,8mg/100g                              

            Króm (Cr)                  0,3±0,1ppm  

Ólom (Pb)                  <0,04ppm                             

            Higany (Hg)               <0,002ppm                          

Arzén (As)                 <0,06ppm                             

           

Vízfelvétel: 10g por kb. 6g vizet tud felvenni

 

A vizsgálatok a korábbiaknak megfelelően történtek.

ppm = 10x mg/100g

 

 

A shiitake jellegzetes illatáért a szerves (gyűrűs) poliszulfidok, illetve az oktén-1-ol-3 (ez kb. 0,1mg/100g mennyiségben van jelen a mintában) felelősek.

Ha UV fénnyel besugarazzuk a mintát, a D2 tartalom megnő (meglehetősen gyorsan)!

A vizsgált minta adatai nagyon jó összhangban állnak az irodalmi eredményekkel, de több paraméter (pl. béta-glükán, polifenolok, elemek) tekintetében jobb is azoknál.

A shiitake igen jól kombinálható lesz a ganodermával. El lehetne gondolkozni egy jó fényvédő hatású kombinált fényvédő kenőcs terméken. Shiitake +ganoderma + aloe vera + máriatövis kivonat + kurkuma.

 

 



2015-08-18 17:12

« « Vissza | Hírarchívum...