Keresés

Termékeink

Hasznos információk

Süngomba


A Kínai Süngomba (Hericium erinaceus) vagy más nevén Oroszlánsörény gomba a keleti gyógyászok körében már évszázadok óta megbecsült gyógygomba. A legenda szerint, akik rendszeresen fogyasztják az kínai süngombát, azok acélidegzetűek lesznek és memóriájuk szinte tökéletessé válik. A Süngomba idegrendszerre gyakorolt kifejezett hatását annak köszönheti, hogy stimulálni képes az idegsejtek növekedési faktorát, a Neuron Growth Factor-t (NGF). Az NGF pedig főszerepet játszik az idegsejtek, a központi- és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában, ezért is hozható közvetlen összefüggésbe az NGF szint csökkenése a korai Alzheimer kórralés az elbutulással.

Milyen igazolt idegrendszeri hatásai vannak a Süngomba rendszeres fogyasztásának?

Süngomba és a daganatok?

Süngomba és a Nők?

Helicobacter és a Süngomba?



2018-07-24 11:31

Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?


Gyapjas tintagomba (másik ismert nevén Petrencegomba, latin neve Coprinus comatus) az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében, talán nem is véletlenül. De nézzük sorban, hogy miért is éri meg a XXI. század emberének ezt a gombát rendszeresen fogyasztani! Rengeteg hasznos anyag található a Gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak egészséges lehet mindenki számára. Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a Gyapjas tintagomba?



2018-07-04 16:00

Amit a polifenolokról tudni érdemes:

Gary Williamson, a Leeds-i Egyetem munkatársa kutatásaiban átfogó adatokkal támasztotta alá, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek
kockázatát.

2016-05-25 17:01

Hírarchívum...

Megosztás

Mit egyen a daganatos beteg?

Mit egyen a daganatos beteg?

Nagyon sok daganatos beteg kérdezi meg tőlem a rendelőben, hogy mit szabad és mit nem szabad fogyasztania.

A teljesség igénye nélkül most csak a daganatos betegek táplálkozásának alapjait gyűjtöttem össze ebben az összeállításban. Ezek megszívlelése nemcsak a már kialakult daganat esetében, hanem megelőzés céljából is mindenkinek tanácsos. A betegség stádiumának megfelelően a javasolt étkezés is változik!

A daganatos betegek táplálkozásának diétás alapelvei a következők egy általánosan jó állapotban lévő beteg esetében ill. daganatos betegségből történő felépülést követően:

  • Fehér lisztes és cukros ételek, italok bevitelének radikális csökkentése, elhagyása javasolt.
  • Fehér cukor helyett stevia, kicsi méz javasolt.
  • Kizárólag teljes kiőrlésű vagy egyéb (pl. lenmagliszt, szőlőmag- és kendermagliszt) lisztekkel készült ételek fogyasztása.
  • Vörös húsok mellőzése – főleg gyomor és bélrendszeri problémák esetében!
  • Sok hal fogyasztása javasolt a magas omega-3 tartalom miatt.
  • Lúgosító élelmiszerek, főleg zöldségek és köles rendszeres bevitele. Naponta 5 alkalommal egyen zöldséget, gyümölcsöt. 
  • Sok bogyós gyümölcsöt fogyasszon, főleg vörös és piros bogyósat, mert ezek rezveratrol-tartalma magas. A rezveratrol pedig hatékony sejtvédő antioxidáns. A rezveratrollal kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények alapján  talán az egyik legkiemelkedőbb védő hatása ennek az anyagnak bizonyított. A szőlőmag- és héj őrlemény napi szinten való fogyasztása joghurtba, kefirbe keverve naponta ajánlott.
  • Brokkoli, cékla, káposztafélék, sárgarépa rendszeres, napi szinten történő fogyasztása ajánlott.
  • Gyakran használjon kurkumát, gyömbért, fahéjat ételei ízesítésére. A kurkumát érdemes kapszulázott formában rendszeresen is fogyasztani.
  • Naponta igyon céklalevet, sárgarépalevet.
  • Alacsony zsírtartalmú tej- és más tejtermékek (sajt, túró, joghurt, kefir, tejföl) fogyasztása javasolt.
  • Szőlőmagolajat használjon napi szinten pl. saláták ízesítésére.
  • Füstölt, pácolt ételek elhagyása javasolt, főleg bélrendszeri daganatok esetében (pozitív családi anamnézis esetében is).
  • Gyors-éttermi  és félkész ételek mellőzése.
  • Sütéshez, főzéshez pl. kókusz-zsírt használjon, a hidegen sajtolt olajokat utólag tegye az ételekhez, salátákhoz. A hidegen sajtolt lenmagolaj, szőlőmagolaj, tökmagolaj akár többször is kerüljön fogyasztásra.
  • Kerülje a sok sófogyasztást.
  • Az alkohol fogyasztást felejtse el teljesen. 
  • Igyon sok zöld teát igyon, mely igazoltan daganatnövekedés-gátló hatású.
  • Tartson rendszeresen zöldség-gyümölcsnapokat.
  • Ganoderma gyógygomba (ha lehet, a bioganodermát válasszuk) beépítése a napi táplálkozásba, belekeverve az ételekbe, mint pl. joghurtba, kefirbe.
  • Kávét max. egyet szabad inni, azt is inkább reggel, itt is érdemes az egészségesebb bioganodermás kávét választani.
  • Lehetőség szerint lúgos vizet, vagy tisztított vizet fogyasszon, és a zöldség-, gyümölcsleveket is azzal hígítsa, a gyógyteákat abból főzze.

Azokban az esetekben, mikor a betegség már előrehaladott állapotban van, a szervezet legyengült, a beteg sokat veszít testsúlyából a szervezet erősítése, roborálása a fő cél! Erről majd egy másik összeállításban írok részletesen.

SzerkesztetteDr. Dóda Ildikó



2014-11-21 18:18

« « Vissza | Hírarchívum...