Keresés

Termékeink

Hírek

Amit a polifenolokról tudni érdemes:

Gary Williamson, a Leeds-i Egyetem munkatársa kutatásaiban átfogó adatokkal támasztotta alá, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek
kockázatát.

2016-05-25 17:01
Tovább...

Milyen gyógygombát fogyasszunk?
Az utóbbi években a gyógygombák egyre népszerűbbek az emberek körében, magas tápértékük miatt egyre többen fogyasztják őket. De vajon melyik termesztőtől származó gyógygombát érdemes választani?2016-02-26 12:34
Tovább...

Mitől bio a biokozmetikum?

GANODERMÁS BIO ÉS NATUR KOZMETIKUMOK

 

Érzékeny bőrápolása Ganoderma lucidum gomba kivonattal2015-10-17 19:45
Tovább...
Hírarchívum...

Megosztás

Szerves Germánium

A gyógygombákról, különösen a ***Reishiről ismert tény, hogy kiemelkedően magas a szerves germánium-tartalmuk. De mi is valójában az a germánium? Miért fontos ez számunkra? Milyen élettani hatásai vannak?

 

A germánium egy ritka kémiai elem, a vegyjele Ge, kémiai tulajdonságaiban a szilíciumhoz hasonlít leginkább. A természetben általában szürkés, kemény érc formájában fordul elő, és számos szervetlen és szerves vegyületet képez. A földben és a kőzetekben nagyon kis mennyiségben található meg.

 

Legfontosabb felhasználási területe az iparban van, félvezető tulajdonságai miatt elektronikai eszközökben, mikrochipekben alkalmazzák elsősorban, de fontos szerepet kap az optikában, a távközlésben és a nukleáris iparban is. Mindezek mellett számos ismert – bár teljes mértékben még nem tisztázott és bizonyított – kedvező élettani, biológiai hatással rendelkezik. A tudomány jelenlegi állása szerint nem esszenciális nyomelem, hiánybetegségei nem ismertek. Noha a hagyományos orvoslás nem használ germánium tartalmú gyógyszereket, az alternatív medicinában, a táplálék-kiegészítőkben egyre inkább tért hódít. Az emberi szervezet csupán a germánium szerves formáját képes hasznosítani, a becsült napi bevitel kb. 1mg. Meg kell említeni, hogy egyes szervetlen germánium-vegyületekkel (pl. germánium-dioxid) kapcsolatban toxicitási aggályok merültek fel, azonban ilyen vegyületek táplálék-kiegészítőkben érdemi mennyiségben nem fordulnak elő.

 

Melyek a germánium fontosabb élettani hatásai?

 

Az elsődleges pozitív élettani hatása, hogy növeli a vér oxigéntelítettségét, elősegíti az oxigén transzportját a szövetekhez és annak bejutását a sejtek belsejébe. Ennek pontos hatásmechanizmusa nem ismert, de feltételezik a germánium szerepét a sejt- és sejtalkotók membránjainak elektrontranszfer folyamataiban.

Serkenti az immunrendszer működését, bizonyos enzimek működésében szerepet játszik.

Az immunrendszer serkentése révén közvetett tumorellenes hatása van - kísérletekben direkt tumorsejt-ölő tulajdonságait is leírták, de ezt in vivo nem sikerült egyértelműen igazolni.

Serkenti a mentális funkciókat, csökkenti a fáradtságérzést.

Antioxidáns hatású, szerepet játszik egyes ionok (Ca, Na, CL, stb) egyensúlyának fenntartásában.

Leírták antibakteriális, antivirális tulajdonságait, aminek az lehet a magyarázata, hogy a germánium közrejátszik az interferonok képződésében.

 

A germánium számos növényben fellelhető, pl. Ginzeng, fokhagyma, aloe és fekete gyökér. A szerves germánium kiemelkedően nagy koncentrációban (800-2000 ppm) van jelen a Ganodermában, ami közvetett és közvetlen módon egyaránt hozzájárul annak sokrétű pozitív élettani hatásaihoz.

 

                                                                                                                                                                                                                                                      Prof. Dr. Dinya Zoltán2014-11-20 18:13

« « Vissza | Hírarchívum...