Keresés

Termékeink

Hasznos információk

Süngomba


A Kínai Süngomba (Hericium erinaceus) vagy más nevén Oroszlánsörény gomba a keleti gyógyászok körében már évszázadok óta megbecsült gyógygomba. A legenda szerint, akik rendszeresen fogyasztják az kínai süngombát, azok acélidegzetűek lesznek és memóriájuk szinte tökéletessé válik. A Süngomba idegrendszerre gyakorolt kifejezett hatását annak köszönheti, hogy stimulálni képes az idegsejtek növekedési faktorát, a Neuron Growth Factor-t (NGF). Az NGF pedig főszerepet játszik az idegsejtek, a központi- és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában, ezért is hozható közvetlen összefüggésbe az NGF szint csökkenése a korai Alzheimer kórralés az elbutulással.

Milyen igazolt idegrendszeri hatásai vannak a Süngomba rendszeres fogyasztásának?

Süngomba és a daganatok?

Süngomba és a Nők?

Helicobacter és a Süngomba?



2018-07-24 11:31

Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?


Gyapjas tintagomba (másik ismert nevén Petrencegomba, latin neve Coprinus comatus) az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében, talán nem is véletlenül. De nézzük sorban, hogy miért is éri meg a XXI. század emberének ezt a gombát rendszeresen fogyasztani! Rengeteg hasznos anyag található a Gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak egészséges lehet mindenki számára. Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a Gyapjas tintagomba?



2018-07-04 16:00

Amit a polifenolokról tudni érdemes:

Gary Williamson, a Leeds-i Egyetem munkatársa kutatásaiban átfogó adatokkal támasztotta alá, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek
kockázatát.

2016-05-25 17:01

Hírarchívum...

Megosztás

Amit a polifenolokról tudni érdemes:

A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek.

Gary Williamson, a Leeds-i Egyetem munkatársa kutatásaiban átfogó adatokkal támasztotta alá, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek
kockázatát.

http://www.food.leeds.ac.uk/People/Williamson.php

Gary Williamson

A funkcionális élelmiszerek professzora
Kutatási szakasz:
FoodChemistry and Biochemistry     (Élelmiszer-kémia és biokémia)

Kutatási terület

Gary Williamson, eredeti szakmáját tekintve biokémikus és enzimológus, a Funkcionális élelmiszerek professzora, a Scool of Food Science and Nutrition-nél, melyhez 2007-ben csatlakozott. Gary korábban a Nestlé kutatóközpontnál (Svájc) volt a Nutrient Bioavailability Group vezetőjeként, egészen 2002 márciusától. Azt megelőzően csoportvezető volt a BBSRC Élelmiszer Kutatási Intézetnél (IFR) Norwich városában (UK), ahol 15 évig dolgozott. A csoport a biokémia, kémia és sejt/molekuláris biológia területén tevékenykedik, az alábbi kutatási területeken:

  1. Az étrendi növényi flavonoidok és fenolos savak felszívódási és metabolizmus aspektusainak tanulmányozása és megismerése, illetve hogyan befolyásolja a metabolizmus a biológiai hatásokat;
  2. Annak megismerése, hogyan hatnak a polifenolok a sejtválaszra, jelző- és gén expressziókra, melynek a cukorbetegség kockázatának és előfordulásának csökkentésében  van fontos szerepe;
  3. A fiziológiailag releváns körülmények alkalmazásának támogatása és a komplex sejtes rendszerek hasznosítása a lépések molekuláris mechanizmusainak megismeréséhez;

Gary több, mint 360 referált tudományos kiadványt és könyv fejezetet publikált és az agrártudomány sokat idézett ISI szerzője (h-index 71).A Királyi Kémiai Társaság (Royal Society for Chemistry, FRSD) tagja, korábban a Királyi Kémiai Társaság folyóirat, az„Élelmiszer és funkció” főszerkesztője volt, valamint a „IV. nemzetközi konferencia a polifenolokról és az egészségről” szervezője és elnöke volt, mely 2009 decemberében került megrendezésre.

Széleskörű tudományos tapasztalattal rendelkezik, beleértve 160 kutatási szemináriumi meghívást nemzetközi tudományos konferenciákra és kutatási központokba/egyetemekre, ellátta 45 PhD hallgató munkájának felügyeletét, valamint javarészt PI-ként részt vett több, mint 25 intervenciós vizsgálatban, melyet önkéntesekkel, betegekkel folytattak le.  Számos multinacionális projektet koordinált a fitokémiával, valamint egészséggel kapcsolatban, valamint egy PhD hallgatók részére Európa szerte megvalósított képzési program igazgatójaként fitokemikáliákkal is foglalkozott az IFR-nél. Míg a Nestlé Kutatási Központnál dolgozott- Lausanne, Svájc (2002-2007)- feladata volt a táplálék biohasznosulásával kapcsolatos kutatás vezetése is. Kutatását külön is elismerte a nagynevű Európai Kutatási Központ a számára nyújtott hosszú távú támogatással (POLYTRUE?), mely 2013-ban vette kezdetét. Az elmúlt 12 év tudományos felfedezései nagy előrelépéseket foglalnak magukba az étrendi polifenol biohasznosulás terén, beleértve a metabolitok struktúráját, a metabolikus útvonalukat és biológiai aktivitásukat, majd újabban vizsgálta a cukorra  és energia metabolizmusra gyakorolt hatásukat is. Kutatása technikák széles választékát sorakoztatja fel beleértve a kromatográfiát és tömegspektrometriát, sejt modelleket, humán vizsgálatokat, enzim vizsgálatokat, kémiai és enzimatikus szintézist, génexpressziót valamint biomarker mérést.  

Prof Williamson is a partner inthe EU framework 7 project BACCHUS - Cardiovascularbenefitsfromfoodbioactives

  (Williamson professzor partnere az EU 7. keretelv projektjének, a BACCHUS projektnek – Bioaktív élelmiszereknek a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása)




2016-05-25 17:01

« « Vissza | Hírarchívum...