Aranysárga laskagomba

2024. Április 23.

Az aranysárga laskagomba, tudományos nevén Pleurotus citrinopileatus, egy ízletes és tápláló gomba, melyet a gasztronómia és az egészséges táplálkozás terén is értékelnek. A Sárga laskagomba jellegzetessége az aranysárga, virágtölcsér alakú kalapja és kontrasztosan hófehér tönkje és húsa. Pont olyan törékeny, mint amilyennek látszik, így bánj óvatosan a szorosan nőtt gombahalommal.

 

Nem csak ízletes, hanem tápláló is!

Néhány értékes tulajdonsága:

🟡Fehérjék: Magas fehérjetartalommal rendelkezik, ami fontos az izomépítéshez és a szervezet általános egészségéhez.

🟡Vitaminok és ásványi anyagok: Gazdag forrása lehet a B-vitaminoknak, C-vitaminnak és ásványi anyagoknak, mint például a vasnak és a káliumnak.

🟡Élelmi rostok: Jó rostforrás, ami elősegítheti az emésztést és a bélmozgást.

 

Hogyan használd?

A Sárga laskagomba jól használható levesekben, pörköltekben, de legfőképpen stir and fry technikával készített ázsiai ételekben. Párosíthatod sertéshússal, halakkal és különböző zöldségekkel. Érdekes az íze rukkolával (borsmustár) vagy olaszos jellegű szószokban is.

Gyümölcsös aromáját megőrzi főzés közben is, leggyakrabban vízszintes tönkje azonban kesernyés ízű is lehet, így aki ezt nem szereti, ne használja fel (vagy szeletelje vékonyabbra, esetleg aprító géppel aprítsa).

😋Sütve vagy párolva: Egyszerűen elkészíthető sütve vagy párolva, és különféle ízesítőkkel és fűszerekkel kombinálva.

😋Levesekben vagy ragukban: Kitűnő hozzávaló lehet levesekhez és ragukhoz, hozzáadva gazdag és intenzív ízt.

😋Salátákban: Friss salátákhoz is hozzáadható, hogy extra textúrát és ízt adjon az ételnek.


Hogyan tárold?

Hűtőben pár napig eltartható, azonban sose hagyd a plasztik csomagolásban, inkább óvatosan csomagold papírtörlőben.

Az aranysárga laskagomba egy kiváló ízű és tápláló gomba, mely sokféle ételben és étrendben felhasználható. Gazdag tápanyagokban és egészségügyi előnyökben, fontos része lehet egy kiegyensúlyozott és változatos étrendnek.

Ha megkívántad vagy kipróbálnád akkor sok szeretettel várunk minden szombaton a budapesti Biokultúra Ökopiacon. Mivel a gombák növekedését jelentősen befolyásolja az időjárás ezért mindig érdemes előre tájékozódni, hogy elérhető-e.